Overslaan en naar de inhoud gaan

PLUXIN consortium bezoekt de Great Bubble Barrier in Amsterdam

Op maandag 13 september bracht een groep van 13 stakeholders, bestaande uit vertegenwoordigers van onderzoeksinstituten, constultants en bedrijven, havens en maatschappelijke initiatieven, een bezoek de Great Bubble Barrier in Amsterdam. De groep werd welkom geheten bij het Westerdok door de oprichters van de Great Bubble Barrier - Anne Marieke Eveleens en Philip Ehrhorn – en medewerkster Marin van Wetering.

Aansluitend aan het locatiebezoek en een smakelijke lunch met uitzicht op de Great Bubble Barrier gaf Marin van Wetering een presentatie over de geschiedenis, toekomstige ontwikkelingen, plannen en technische details van de installatie, gevolgd door een vragenronde.

De eerste operationele Great Bubble Barrier werd in november 2019 geplaatst op een van de locaties waar het water vanuit de grachten van Amsterdam de rivier het IJ instroomt. De Bubble Barrier is in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam gebouwd in het kader van het programma “Amsterdam Clean Water”, dat streeft naar schoon plasticvrij water in Amsterdam.

 

 

Hoe werkt de Great Bubble Barrier?

Door een geperforeerde buis op de bodem van de waterweg wordt lucht gepompt, waardoor luchtbellen ontstaan. Die luchtbellen vormen een bellenscherm dat plastic in de hele waterkolom tegenhoudt en naar de oppervlakte verplaatst. De diagonale plaatsing van de Bubble Barrier in de waterweg geleidt plastic vervuiling vervolgens richting de zijkant en in het opvangsysteem.

Dit opvangsysteem wordt tot 3 keer per week geleegd en vangt voorwerpen tot een meter op, gaande van balpennen tot kerstbomen en surfplanken. Naast het vangen van plastic, zorgt de Bubble Barrier ook voor bewustwording bij de passanten – zowel op als naast het water.

PLUXIN wil de Great Bubble Barrier bedanken voor het warme welkom en het delen van hun ideeën, alsook Vincent van Dyck van de Haven van Antwerpen voor het organiseren van deze bijeenkomst.

 

Meer info op: https://www.blauwecluster.be/nieuws/minder-afval-rivieren-dankzij-luchtbellen